Френският курорт Биариц се готви за срещата на Г-7. Властите вземат драконовски мерки за сигурност. Противниците на Г-7 започват да се събират от утре - домакините обещават да не допуснат безредици, каквито обикновено съпътстват форума.

Биариц е старателно защитен. Известният френски курот на Атлантическото крайбрежие, на около 30 км от испанската граница приема през уикенда държавните и правителствени ръководители на групата на седемте или най-големите икономики в света.

Френският парламент гласува за организацията на форума бюджет от 36 милиона и 400 000 евро. 13 000 полциаи ще следят за реда, военни ще наблюдават границите, ще им помагат и техни испански колеги.

Центърът на Биариц е разделен на синя и червена зона, в които се влиза със специална акредитация.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Дебат и политически противоречия за напълно законни, не и насилието.Трябва да бъде много ясно - няма да толерираме никакво насилие. Ако настъпи такова, ще отговорим на часа. Нашата задача е да разпръснем незабавно всякакво струпване на тълпи и да арестуваме тези, които предизвикват безредици.

Властите освободиха петима души, които призоваваха към атаки срещу хотел на представителите на жандармерията. Смята се, че те са членове на движението "Блак блокс", което представлява радикални антиглобалисти. Арестите им бяха в рамките на мерките за сигурност за срещата на върха.

Предишният форум на Г-7 беше в Канада.