Месец след началото на протестите в Чили няма изгледи за тяхното спиране. В столицата Сантяго отново имаше сблъсъци между демонстранти и полиция.

Към органите на реда летяха камъни и бутилки, полицаите отвърнаха със сълзотворен газ.

Протестите в Чили започнаха като недоволство срещу повишаването на цените градския транспорт, но бързo прераснаха в антиправителствен бунт с искане за по-добри условия за живот.

Малко след началото на демонстрациите, президентът Себастиан Пинера обеща редица реформи и увеличаване на заплати и пенсии.

Прието е решение и за провеждане на референдум за промяна на Конституцията. Това обаче не успокои хората на улицата. А равносметката е сериозна - от началото на протестите са загинали 20 души, ранените са повече от 2 000.

Маурисио Моралес, политически анализатор: Социалната мобилизация доведе до отваряне, до скъсване с традиционните елити, а това от своя страна е причина за две неща - по-агресивен социален ред, за който правителството изобщо не е мислило, и институционални промени - като нова Конституция, каквито също нямаше в плановете на правителството.