НОВИНИ

Места, кандидати и конкуренция във висшите ни училища

Висшите ни училища ще приемат 9 хиляди студенти по-малко в държавна поръчка през новата учебна година. Мярката се налага заради демографския срив и фактът, че тази година завършва най-малкия випуск от години насам. Едва 52 хил. ученици от набор 1997-ма ще положат матури тази година. За първи път през новата учебна година ще се приемат и студенти платено обучение.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:25, 14.05.2016
Чете се за: 01:54 мин.
Още

Места за над 74 хиляди студенти има в българските висши училища тази година. От тях 49 хиляди са за държавна поръчка, а 25 са платен прием, който включва както частните висши училища така и платено обучение в държавните. Като цяло местата ще са колкото и миналата година, но има намаление в държавната поръчка т.е. държавата е решила да финансира по-малко студенти.

проф. Иван Димов - зам. министър на образованието и науката: През тази година приема е намален с между 9 и 10 хиляди, по този начин ние реагираме на пазара на търсене на специалисти със висше образование.

Заради намалените места, въпреки по-малкото абитуриенти тази година в сравнение с миналата, конкуренцията за държавната поръчка ще е по-голяма. За първи път след години се завръща и платеното обучение в държавните вузове. Местата са около 8 700 и ще заемат от студенти, които не са успели да се класират. Засега не се знае колко ще се заплаща в отделните вузове.

проф. Иван Димов - зам. министър на образованието и науката: Целта му е да даде повече свобода на висшите училища, там където има излишъци, знаете че такива има, да се реализират и да активизираме пазара на обучение във висшето образование.

Когато към държавната поръчка се прибави платеното обучение и това в частните вузове отново става ясно, че нашите абитуриенти няма как да запълнят местата. Затова и тази година се работи за привличане на повече чужди студенти. Бройката за тях е увеличена повече от два пъти. В същото време при малък брой кандидати, 17 университета повишиха таксите за догодина.

Софийският университет увеличи заплащането за новоприети студенти редовно обучение от 40 до 240 лева, а за задочно от 15 до 370 лева.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор на Софийския университет: Дано това да не повлияе върху решението на нашите кандидати всъщност убедена съм, че е така, защото таксите са съизмерими и освен това се надявам, че предлагаме наистина много високо ниво подготовка на нашите колеги.

Алма матер тази година ще приеме близо 5 хиляди и 200 студенти или почти колкото миналата.Тук ще се възползват и от възможността 10% от тази бройка или около 520 студенти да бъдат приети допълнително в платено обучение. Най-много студенти ще бъдат приети в специалностите информатика, компютърни науки и софтуерно инженерство около 500. И в право - 360. И тази година в специалностите с регулирани професии ще се влиза с изпит.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор на Софийския университет: Право, международни отношения, медицина и фармация и журналистика за тях се кандидатства с нашите изпити, но останалите специалности около 100 предполагат възможност и за използване на оценката от матурата.

Софийският университет предлага и три нови специалности - "Религиите в Европа", Физика на ядрото" на английски и "Агробиотехнологии".


Места за студенти във висшите училища:

общо - 74 753

държавна поръчка - 49 596

платен прием -25 157


Платен прием - места

частни университети - 16 373

платено обучение в държавните - 8784


Платено обучение в държавните висше училища - 8 784 места


Места за чужди студенти: от 400 на 1000


Софийски университет - увеличение на таксите:

  • редовно обучение - от 40 до 240 лева
  • задочно обучение - от 15 до 370 лева


Пловдивски университет - увеличение на таксите:

  • редовно обучение - 40 лева
  • задочно обучение - 60 лева


Софийски университет - прием:

  • държавна поръчка - 5200 студенти
  • платено обучение - 520 студенти


Най-голям брой студенти:

  • информатика, компютърни науки - 500
  • право - 360
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди 30 мин над Варна
Преди 30 мин над Варна
КАК ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПОЛИ ГЕНОВА?
КАК ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПОЛИ ГЕНОВА?