НОВИНИ

Местни избори се провеждат в Полша

Според последните социологически данни, в надпреварата водят кандидатите на управляващата партия "Право и справедливост". Според политолози вотът ще бъде тест за европейската идентичност на Полша.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:14, 21.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Опатов е поредната спирка на министър-председателя Матеуш Моравецки от агитационната му обиколка, преди местните избори в неделя. Според последните социологически изследвания за кандидатите на управляващата "Право и справедливост", от която е и Моравецки, се очаква да гласуват около 37%. А за опозиционната "Гражданската коалиция", която обединява бившата управляваща "Гражданска пратформа" и Модерната партия - близо 25 на сто. Политическите нагласи показват разделението, настанило се трайно в полското общество, след началото на управлението на "Право и справедливост".

Грижина Земрач, жител на Опатов: Премиерът е млад човек. Мисля, че това е прекрасно вдъхновение за младите хора да не се местят в чужбина, защото ги представлява друг млад човек.
Войчех Якубчек, жител на Опатов: "Обезкуражен съм от това, че зад премиера имаше хора с банери - това означава, че всичко е нагласено..."

Според анализатори констервативната управляваща партия прави остър десен завой. Спорна съдебна реформа, която Брюксел остро критикува, забрана за абортите и ин витро оплождането, много по-консервативни образование и култура - това накратко е платформата на "Право и справедливост". На това опозицията противопоставя призиви за толерантност, проевропейска и отворена към хората политика. Вотът ще се отрази на Европейските избори и на общите избори в Полша догодина, категорични са политолози, а по кой път ще изберат да тръгнат полските региони, ще стане ясно съвсем скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ се отказват от знаков договор с Русия
САЩ се отказват от знаков договор с Русия
Сериозна е заетостта по курортите преди Коледните и Новогодишни празници
Сериозна е заетостта по курортите преди Коледните и Новогодишни празници