На балотаж в Плевен днес се изправят досегашният кмет, издигнат от инициативен комитет - Георг Спартански. и сегашният областен управител, Мирослав Петров от ГЕРБ.

Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова.

Плевен

В Плевен се очаква балотажът да бъде оспорван, тъй като разликата между двамата кандидати от първия тур не е голяма. Изборът протича нормално, изборната активност е 7,7% и е доста по-ниска от първия тур, когато беше 11,4 на 100.

Късно снощи ОИК получи жалба от политическа сила, че в жилищния комплекс "Сторгозия" хора от криминалния контингент на Враца са купували гласове в полза на един от кандидатите.

Ярослав Димитров - председател на ОИК - Плевен: Ние изпратихме тази жалба по компетентност на РП, която е законовия орган, който разследва такъв вид нарушения на изборния процес. Съответно РП е изпратила за своевременни действия тази жалба и информацията по нея до Областна дирекция на МВР Плевен. Там са предприети съответните действия и нямаме информация какво се е случило след това.

От прокуратурата в Плевен установиха, че най-рано утре могат да кажат решението си по случая. Кандидатът, срещу който е жалбата, каза, че всичко това е черен пиар. Късно в петък вечерта бяха проведени акции в ромските махали, включително и в село Буковлък има четирима задържани. Какво ще се случи с тях прокуратурата ще обяви също утре.

ОИК забрани включването на камери в избирателните секции, за да се съхрани тайната на вота. Избирателите в Плевен са 115 000, а 16 младежи придобиха право да гласуват между двата тура.

Още по темата Местни избори 2019