НОВИНИ

Местни избори в Румъния и Италия

В Румъния и Италия днес се провежда местен вот, и в двете държави под знака на скандали с корупция. 51 от 109-те кметове на основните румънски градове са обвинени или разследвани за корупция или са обявени за негодни да изпълняват задълженията си. В Букурещ кметството се ръководи от изпълняващ длъжността. Досегашният градоначалник Сорин Опреску и петима от шестимата районни кметове са обвиняеми или разследвани за корупция. Двама от разследваните отново са кандидати. Фаворит в столицата е Габриела Фирея - бивш журналист и телевизионен водещ.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:27, 05.06.2016
Чете се за: 00:21 мин.
По света

В Италия също гласуват на местни избори, които се смятат за тест за лявоцентристкия премиер Матео Ренци. Вотът е частичен, но обхваща една четвърт от избирателите и големите градове Рим, Милано, Неапол и Торино. Особено интересно е положението в Рим, където от половин година няма кмет заради корупционен скандал.

Освен това, хората се оплакват, че заради злоупотреби и мафията в администрацията столицата е заприличала на третия свят с разбити улици, боклук, и лош транспорт. Като фаворит в Рим се очертава кандидатката на популистите от Пет звезди Вирджиния Раджи. Движението обещава почтеност, универсален минимален доход и референдум за излизане от еврото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при катастрофа в Разградско
Двама души загинаха при катастрофа в Разградско
Обвинения за строго отношение за родителите на Ямато
Обвинения за строго отношение за родителите на Ямато