НОВИНИ

Местят конната база от Борисовата градина в София

Проект за преместване на конната база от Борисовата градина в София предизвика гражданско недоволство. Близо 1000 души са подкрепили и подписка за запазване на сегашното ѝ място. Петицията е инициирана от 5 неправителствени организации - какви са техните аргументи за запазването на конната база в центъра на града, провери репортерът Тереза Ставрева.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:00, 28.08.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Според приетия през 2015 г. подробен устройствен план на Борисовата градина най-големият и стар парк в София трябва да се съхрани в традиционния си облик. Инициаторите на подписката подкрепят тези намерения, но смятат, че изместването на конната база, което е предвидено в новия проект, е в разрез с идеята за запазване на автентичния вид на парка.

Причината - още от края на XIX в. централната част на тогавашната градина „Княз Борис Търновски“ е приютявала конюшни. Според проекта новият дом на конната база ще бъде в Ловния парк, близо до гара „Пионер“. Инициаторите на подписката виждат в това излишно строителство.

Таня Кирова: "Проблемът е, че едно работещо съоръжение, което е доста ново като строителство, ще бъде изоставено или разрушено и тепърва ще се изгражда или ремонтира нов сграден фонд, нови конюшни и ще се мисли за неща като манеж и падок, което там ще е проблем."

Близостта на конната база до централната част на града е другия аргумент, с който инициаторите на подписката настояват за промяна в проекта. Всекидневно, освен тренировки и обучения, в нея се правят и хипотерапии (терапия чрез коне), полезни за редица заболявания, особено при децата.

Таня Кирова: "Преместена в отдалечен район, конната база ще функционира доста затруднено с посетители."

Каква ще бъде съдбата на конната база, ще стане ясно през септември, когато трябва да се проведе обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален барелеф на Св. Георги край Елешница
Уникален барелеф на Св. Георги край Елешница
Путин: Разширяването на ядрената централа в Пакш може да започне през 2018 г.
Путин: Разширяването на ядрената централа в Пакш може да започне през 2018 г.