НОВИНИ

​Местят ли САЩ ядрени оръжия в Румъния?

Румъния категорично отрече, че Съединените щати са започнали да прехвърлят тактически ядрени арсенали в страната от турската база Инджирлик. По-рано днес базираното в Брюксел интернет-издание "Юроактив" съобщи, че заради обтегнатите отношения с Анкара след опита за преврат Вашингтон е решил да премести ядрените си оръжия от Турция.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:57, 18.08.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Според изданието в Инджирлик има 50 американски тактически ядрени бойни заряда. Те трябвало да бъдат преместени в базата на НАТО в Румъния - Девеселу, където е разположен и част от американския противоракетен щит. Румънското външно министерство излезе с писмено опровержение по случая.

Вестник "Романия либера" цитира румънски експерт, според когото това са градски легенди, които обслужват чужди външнополитически интереси. В Румъния нямало условия да се складират ядрени оръжия. Засега още няма коментар от турската страна по въпроса.

Михня Моток, министър на отбраната на Румъния: Припомням, че министерството на външните работи категорично отрече. По този въпрос не се водят политически или други разговори. Няма планове по този въпрос. Смятаме, че това е спекулация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три са критичните участъци по българо-турската граница
Три са критичните участъци по българо-турската граница
В дома на олимпийската ни медалистка
В дома на олимпийската ни медалистка