Илир Мета, ръководителят на албанската държава, коментирайки инициативата за неговото уволнение, иницииран от управляващата група на Социалистическа партия, заяви, че "президентът е на републиката, а републиката е на албанските граждани".

„Президентът се избира от парламента, разбира се, не от кой да е парламент, а от напълно легитимен парламент. Президентът е на републиката, а републиката е на албанските граждани” каза Мета пред МИА.

Позицията на ръководителя на албанската държава с петгодишен мандат Мета бе делегирана от предишния състав на парламента в края на април 2017 година и той пое поста през юни.

Мета обяви, че скоро ще вземе решение за нова дата за провеждане на местни избори, като преди това отмени първоначално обявената дата 30 юни.

Според него всеки, който не уважава постановлението за отлагане на изборите вреди на Албания.

„До новата дата Указът за изборите е в сила и трябва да бъде спазван и прилаган. Който иска да върви по пътя на нелегитимността, това е негово право, но трябва да знае, че по този начин се провокира социалния мир и демократичната стабилност в страната”, посочи Мета.

В същото време той призова за консултации с министър-председателя и лидера на Социалистическата партия Еди Рама и лидера на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша.

Албанският парламент обмисля процедура срещу президента

Албанският парламент обмисля процедура срещу президента

Албанският парламент прие резолюция, която осъжда решението на президента Илир Мета да отмени местните избори. Документът беше приет със сто гласа "за...