НОВИНИ

Мета: Демокрацията в страната е под заплаха

Илир Мета, ръководителят на албанската държава, коментирайки инициативата за неговото уволнение, иницииран от управляващата група на Социалистическа партия, заяви, че "президентът е на републиката, а републиката е на албанските граждани".

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:02, 14.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мета демокрацията страната заплаха

„Президентът се избира от парламента, разбира се, не от кой да е парламент, а от напълно легитимен парламент. Президентът е на републиката, а републиката е на албанските граждани” каза Мета пред МИА.

Позицията на ръководителя на албанската държава с петгодишен мандат Мета бе делегирана от предишния състав на парламента в края на април 2017 година и той пое поста през юни.

Мета обяви, че скоро ще вземе решение за нова дата за провеждане на местни избори, като преди това отмени първоначално обявената дата 30 юни.

Според него всеки, който не уважава постановлението за отлагане на изборите вреди на Албания.

„До новата дата Указът за изборите е в сила и трябва да бъде спазван и прилаган. Който иска да върви по пътя на нелегитимността, това е негово право, но трябва да знае, че по този начин се провокира социалния мир и демократичната стабилност в страната”, посочи Мета.

В същото време той призова за консултации с министър-председателя и лидера на Социалистическата партия Еди Рама и лидера на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се две години от трагедията в лондонската кула Гренфел
Навършват се две години от трагедията в лондонската кула Гренфел
Потвърдиха присъдата на Орнела Мути за измама
Потвърдиха присъдата на Орнела Мути за измама