Албанският президент Илир Мета заяви на среща с посланиците на страните членки на ЕС в Тирана, че като върховен главнокомандващ ще изведе армията по улиците, ако бъде направен опит за провеждане на изборите на 30 юни, съобщава вестник "Шчип". Според същия източник обяснението на Мета е, че е получил информация от чуждестранни служби за опит за безредици, което той не може да допусне като държавен глава.

Срещата, проведена вчера в Двореца на бригадите, продължила два часа, беше посветена на политическата криза в страната, по-специално решението на Мета да отложи изборите.

Днес президентът Мета изпрати писмо до посланиците, в което подчертаха причините за отлагането на изборите, като добави, че "албанците няма да гласуват на 30 юни".

Той също така оценява в писмото, че процедурата за неговото уволнение е преврат.

Наред с други неща, той обеща да се опита да доведе до масата за преговори премиера и лидер на управляващите социалисти Еди Рама и лидера на основната опозиционна Демократическа партия Люлзим Баша, за да намери решение, и ако успее, той ще поиска от опозицията да се откаже от протеста, който ще се проведе на 21 юни.