НОВИНИ

Метеори от съзвездието Малка мечка ще прелетят над Земята преди Коледа

Пикът на Урсидите, последният метеорен поток през годината, чийто радиант се намира в съзвездието Малка мечка, ще е на 23 декември. Това съобщи за ТАСС Едуард Кузнецов, член на Научния съвет по астрономия към Руската академия на науките

метеори съзвездието малка мечка прелетят земята коледа
bnt avatar logo
от БНТ
14:19, 19.12.2015
Чете се за: 00:31 мин.
Още

"При ясно небе до 26 декември ще може да се наблюдава метеорният поток Урсиди. Той все още е слабо изучен от изследователите, затова е трудно предварително да се определи количеството и скоростта на метеорите. Радиантът (точката, от която се появяват метеорите -бел. ред.) се намира в съзвездието Малка мечка, затова звездопадът ще се вижда най-добре в северното полукълбо" - разказва Кузнецов.

По думите на руския учен, потокът Урсиди е уникален с бавно движещите се метеори, скоростта на които е два пъти по-ниска от тази на августовските Персеиди. Максимумът на Урсидите ще е на 23 декември, твърди Кузнецов.

"Не очакваме поток с аномална яркост, но може да има и изненади" - заявява от своя страна Анатолий Денисов, член на ръководството на Асоциацията на планетариумите на Русия.

До края на годината от планетите в Слънчевата система много добре ще се виждат Венера и Юпитер. С телескоп или с бинокъл ще могат да се наблюдават Сатурн и спътникът му Титан, а също Марс и Уран.

Източник: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа  ще пътува във влак от София до Плевен
Дядо Коледа ще пътува във влак от София до Плевен
Фармацевтична компания смени името си, за да не я бъркат с Ислямска държава
Фармацевтична компания смени името си, за да не я бъркат с "Ислямска държава"