Македонските спасители откриха останките на разбилия се вчера малък самолет "Чесна" близо до връх Солунска глава в планината Якубица. Няма нито един оцелял от четиричленното българско семейство на борда. Идентифицирането на загиналите ще отнеме време, каза пред БНТ посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. Най-вероятната причина за катастрофата са лоши синоптични условия.

Самолетът "Чесна" с германска регистрация е летял от Охрид за София вчера при много тежки метеорологични условия в района на планината Якубица край Скопие пилотът е поискал да кацне в Скопие. Но малко по-късно е решил да смени плана и е поискал разрешение да продължи към София. В 17,16 ч българско време машината е изчезнала от радарите. Точно преди това пилотът е съобщил, че има силна турбуленция.

Тони Ангеловски, говорител на МВР на Северна Македония: Открихме местонахождението на самолета, изпълнявал полет от Охрид към София на около 5 километра северозападно от Солунска глава. В катастрофата са загинали Г.А.Б., роден през 1970 г., К.Ц.К.Б. (1972 г.), Г.Г.Б. (2005 г.) и П.Г.Б. (2000 г.) - всички от Република България. Министерството на вътрешните работи изразява съболезнования на близките на загиналите и на гражданите на Република България.

Идентифицирането на тленните останки на жертвите на катастрофата ще отнеме време, защото не са открити документите им, които се предполага, че са изгорели.

Ангел Ангелов, посланик на България в Северна Македония: Тленните останки бяха пренесени от мястото на инцидента до Съдебна медицина в Скопие. Двама наши дипломати ги посрещнаха тук. Очевидно, процесът на идентификация ще отнеме малко повече време.

С два полицейски хеликоптера македонските власти са се справили с издирването и не им се е наложило да приемат предложението на премиера Бойко Борисов да се включи и българска машина. България обаче със сигурност ще трябва да помогне за идентифицирането на загиналите.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ние оказваме съдействие с данни тук от нашите системи. Чакаме просто колегите да ни кажат официално, че това са лицата. Да ги идентифицират.

Докато причините за катастрофата се изясняват от ръководството на гражданските полети в Скопие категорично отрекоха на българския пилот да е било забранявано да каца там. Защото такъв алтернативен сценарий е бил предвиден в полетния му план по начало. Повод за това стана появата в публичното пространство на непроверен за автентичност аудиозапис от разговор между пилота на падналият самолет "Чесна" и кулата в Скопие.

По неофициални данни малкият самолет е паднал от надморска височина 4200 метра и се е разбил на 2200.

Пилотът на разбилия се край Скопие самолет е бил изряден

Пилотът на разбилия се край Скопие самолет е бил изряден

Самолетът, който се разби в Северна Македония е излетял в неделя от летище Лесново. Пилотът е имал сериозен опит и е излетял сам. От летището заявиха,...