Без ясна причина, в началото на месеца бяха прекратени метеорологичните измервания на върха за неопределено време. Новината предизвика бурни реакции, появиха се и съмнения, че затварянето на станцията е умишлено заради факта, че директорът на института по метеорология има бизнес с автоматични метеостанции - техника, която ще бъде въведена и в станцията на Мусала. В момента проф Брънзов е по работа извън страната, от БАН заявиха за БНТ, че ще направят проверка на случая, когато той се върне.

Със затварянето на най-високата метеорологична станция на Балканите, ще бъде изгубена важна информация, с която се подготвят прогнозите за времето у нас и в Европа, категорични са метеоролози от НИМХ-БАН.

Красимир Стоев, синоптик в НИМХ-БАН - Прогнози ще продължи да има, но грешки в числените модели, които са основно средство в нашата работа, ще нараснат. Смятам, че има възможности, това решение да бъде променено, условията за работа на върха не са лесни, но въпросът е принципен.

И днес не открихме за коментар проф. Христомир Брънзов, който е начело на института. Изпрати ни обаче писмо, тъй като е по работа в чужбина. В него той посочва, че станцията е затворена заради липса на квалифициран персонал, който да я обслужва. Във връзка с изнесената от нас информация, че Брънзов има няколко фирми свързани с изграждане на автоматични метеостанции, той ни пише, че не неговата фирма ще автоматизира станцията на връх "Мусала".

Твърди, че никаква фирма или организация, свързана с неговото име не е доставяла каквото и да е оборудване по процедури обявени от института по метеорология и хидрология при БАН. В сайта на ръководения от професора консорциум "Метеорологични системи и екипировка - МСЕ" откриваме информация за основните клиенти на фирмата - на първо място е посочен именно института по метеорология и хидрология при БАН. В студиото на "Денят започва" упълномощения от директора на института, да говори пред медиите, проф. Христо Георгиев заяви, че темата за частния бизнес на неговия началник няма нищо общо с предстоящата автоматизация на станцията на връх Мусала.


От отдела за връзки с обществеността на БАН съобщиха за ПСН, че още в понеделник ще бъдат поискани обяснения от проф. Брънзов за решението му да затвори временно станцията на връх Мусала, както и за връзките на частния му бизнес с ръководения от него институт.