Лекарите в държавните болници също участват в протеста срещу новите мерки за икономии на правителството. Особена съпротива предизвиква ограничаването на правото на стачки. Парламентът ще гласува законопроекта в понеделник. Новият транш за Гърция е от близо 5 млрд. евро.

© БТА

Днес фериботите останаха закотвени в Пирея. Спирането на метрото предизвика сериозни задръствания в Атина, а с демонстрациите в центъра на столицата обстановката се нажежи.

Очаква се одобрение за изпълнението на изискванията на международните кредитори, но с цената на нови тежки мерки. Синдкати и работещи са решени да се борят докрай срещу една от тях.

Мъж: Искат да ограничат правото на стачки. Работниците са го извоювали с битки, кръв, жертви и арести - за да имаме днес правото да стачкуваме.

Планира се и увеличаване на онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците, за да се реши проблемът с необслужваните кредити. Наред с външния дълг на Гърция, гърците имат сериозни задължения към собствената си държавата. Те са вече над 100 млрд. евро или над 55 на сто от БВП на страната.

Заедно с неплатените данъци стават и повече, пише германският вестник "Ханделсблат" и отбелязва, че лошите данъчни навици са сред причините за икономическата криза.

В парламента обсъждат новите мерки с размяна на остри реплики между управляващи и опозиция. В деня на гласуването - 15 януари, ще има протести на работещите в държавния сектор.