НОВИНИ

Мей, Макрон и стотици ветерани отбелязаха 75 години от десанта в Нормандия

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей честваха заедно 75-годишнината от десанта в Нормандия с откриването на първата част от мемориал на загиналите британски войници във Вер сюр мер в нормандския департамент Калвадос. Снощи 95-годишният британски ветеран Хари Рийд скочи отново с парашут над нормандските полета.

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 06.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:25 мин.
По света

На церемонията на американското военно гробище в мемориалния комплекс Омаха Бийч, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп отдадоха почит на загиналите.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Днес ние отдаваме почит на всички борци, без които нямаше да живеем свободно като нация. От името на цяла Франция, аз се покланям пред тяхната смелост. Покланям се пред всички ветерани и им казвам "благодаря".

След церемонията френският президент се срещна отново с Тръмп за разговор и обяд. Канадският премиер Джъстин Трюдо ще участва в церемония с френския си колега Едуар Филип.

Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. е най-масовият в историята по брой на участващи плавателни съдове - от близо 7 хиляди кораба на плажовете в Нормандия дебаркират над 150 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
97-годишен ветеран скочи с парашут в чест на десанта в Нормандия
97-годишен ветеран скочи с парашут в чест на десанта в Нормандия
Евростат: България е пета по ръст на БВП в ЕС
Евростат: България е пета по ръст на БВП в ЕС