Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей честваха заедно 75-годишнината от десанта в Нормандия с откриването на първата част от мемориал на загиналите британски войници във Вер сюр мер в нормандския департамент Калвадос. Снощи 95-годишният британски ветеран Хари Рийд скочи отново с парашут над нормандските полета.

На церемонията на американското военно гробище в мемориалния комплекс Омаха Бийч, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп отдадоха почит на загиналите.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Днес ние отдаваме почит на всички борци, без които нямаше да живеем свободно като нация. От името на цяла Франция, аз се покланям пред тяхната смелост. Покланям се пред всички ветерани и им казвам "благодаря".

След церемонията френският президент се срещна отново с Тръмп за разговор и обяд. Канадският премиер Джъстин Трюдо ще участва в церемония с френския си колега Едуар Филип.

Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. е най-масовият в историята по брой на участващи плавателни съдове - от близо 7 хиляди кораба на плажовете в Нормандия дебаркират над 150 000 души.

Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война

Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война

Над 150 000 съюзнически войници дебаркират в окупирана Нормандия на 6 юни 1944 година за операция, която отваря втори фронт на запад. Десантът е без п...