НОВИНИ

Мей не получи подкрепата на Северноирландската партия за сделката за Брекзит

Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, категорично предупреди, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Брекзит, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
14:55, 09.01.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света
мей получи подкрепата северноирландската партия сделката брекзит

Говорителят за Брекзит на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън определи като "прах в очите" предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако предпазният механизъм влезе в сила след Брекзит.

Неговото предназначение е да не допусне "твърда граница" между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка.

"Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза, както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението", каза той.

Уилсън, който е един от 10-те депутати на партията, подкрепящи правителството на Мей, подчерта, че неговата позиция не се различава "ни на йота" от тази на останалите му колеги.

Някои инвеститори и големи банки смятат, че сделката на Мей ще бъде отхвърлена при гласуването на 15 януари, но в крайна сметка ще бъде одобрено, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов
Поредно заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов
Синодът на Вселенската патриаршия подписа томоса за новата украинска църква
Синодът на Вселенската патриаршия подписа томоса за новата украинска църква