НОВИНИ

Междинните избори в САЩ: Успехи и отстъпления

В САЩ демократите спечелиха мнозинство в долната камара на Конгреса за първи път от осем години насам. Републиканците укрепиха мнозинството си в Сената. Междинните избори протекоха при изключително висока избирателна активност. Наблюдателите отбелязват разделението сред американците. Изборите се приемат като референдум за президента Доналд Тръмп. За успеха на демократите допринесоха жените, младежите и латиносите. Сред кандидатите имаше рекорден брой жени, повечето от Демократическата партия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:32, 07.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

"Демократите яхнаха вълната на недоволството от президента Доналд Тръмп и спечелиха контрол над Камарата на представителите на американския Конгрес", предаде Ройтерс. Самият Тръмп обяви "голяма победа" за своята Републиканска партия.

Овладяването на долната камара ще позволява на демократите да блокират законодателни планове на президента, като идеята за издигане на стена по границата с Мексико. Те ще ръководят комисиите и ще могат да разследват данъчните му декларации, евентуални конфликти на интереси, връзки на предизборната му кампания с Русия. Вече е обявено желание за сътрудничество с републиканците във важни области, включително външната политика, където Тръмп има твърде личен подход.

Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите: Днес не става дума само за демократи и републиканци, а за възстановяване на системата за взаимен контрол спрямо администрацията на Тръмп.

Контролът на републиканците над Сената означава, че Тръмп ще може да прокарва ключови назначения, като това на Брет Кавано във Върховния съд. Това е по-значима победа, отбелязва Би Би Си, тъй като подкрепените от Тръмп кандидати за Сената имаха успех. Президентът призова за единство между двете партии.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Надявам се догодина да работим заедно за американците, включително за икономическия растеж, инфраструктурата, търговията. И демократите искат да работят за това.

Наблюдатели обаче предвиждат задълбочаване на политическото разделение в Конгреса и блокиране на законодателни инициативи.

В същото време се очаква много кандидати да се втурнат отрано в кампанията за президентските избори през 2020 г. Тръмп не е обявил намеренията си, но може да не се тревожи. Както е известно, Бил Клинтън и Барак Обама загубиха долната камара в първите си мандати, а след това бяха преизбрани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕНП предупреди Орбан, че може да изхвърли партията му от състава си
ЕНП предупреди Орбан, че може да изхвърли партията му от състава си
Тръмп уволни министъра на правосъдието на САЩ
Тръмп уволни министъра на правосъдието на САЩ