НОВИНИ

Между 10 и 6 години затвор за българските моряци от кораба "Свети Николай"

Затвор за българските моряци от кораба "Свети Николай", на който преди 4 години бяха открити близо 3 тона кокаин. Испански съд е издал присъди от по 10 години лишаване от свободата за командния състав и от по 6 години за изпълнителския състав.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:16, 03.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Корабът „Свети Николай" плава под български флаг от Гана към Галисия, когато е спрян на 40 мили от брега. Открити са близо 3 тона кокаин на борда. Обвинението е за незаконен трафик на огромно количество наркотик. Днес - 4 години по-късно присъдите вече са ясни и в България. Между 6 и 10 години затвор присъди съдът в Испания за българските моряци. Има и парични санкции.

Владимир Владимиров - адвокат на българските моряци: Глобите са формулирани според мен неправилно и според колегите - в изключително високи и необосновани размери, които се базират на стойността на превозвания, трафикиран наркотик.

В хода на разследването са използвани и специални разузнавателни средства.

Владимир Владимиров - адвокат на българските моряци: През месец юни е констатирана среща на капитан Станчов с обвинените от испанска страна лица. Тя е документирана със специални разузнавателни средства. според испанската прокуратура тя е проведена по повод организиране на транспортната част от незаконния трафик.

Според защитника на българските моряци присъдата е необоснована и зле мотивирана. Адвокат Владимиров изтъква, че веществените доказателства, включително и самия наркотик не са събрани и изследвани по изряден процедурен начин.

Владимир Владимиров - адвокат на българските моряци: А наркотикът е бил свален от кораба при отсъствие на екипажа. Поради, което е било необходимо, а и така изисква процесуалния закон на Испания да бъде анализирано веществото.

Заради такива пропуски защитата е категорична, че ще обжалва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рио се готви за откриването на Олимпиадата
Рио се готви за откриването на Олимпиадата
Радост за Гошка, която спечели 68 млн. евро от испанската лотария
Радост за Гошка, която спечели 68 млн. евро от испанската лотария