НОВИНИ

Цензурата продължава да преследва Рубенс и във Фейсбук

Фламандската агенция по туризма изпрати открито писмо до основателя на Фейсбук, в което моли най-голямата социална мрежа за проява на повече гъвкавост в оценката на изкуството и порнографията. Фламандските музеи се оплакват, че не могат да рекламират колекциите си във Фейсбук, където наред със забраненото съдържание се цензурират и произведенията на Рубенс, Брьогел и Ван Ейк.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:55, 23.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Цензурата продължава да преследва Рубенс - през 17 век Църквата нарежда на фламандския бароков художник да рисува воали около определени части от телата на голите женски фигури. Днес Фейсбук отново цензурира Рубенс, като не прави разлика между порнография и голи тела в изобразителното изкуство.

Фламандските музеи не могат да рекламират във Фейсбук произведенията на големия майстор и на други известни художници, защото социалната мрежа ги забранява като неприлични. Фламандската агенция по туризма публикува забавен клип с заглавие - “Картините на Рубенс от 16 век срещу правилата на Фейсбук в 21 век”.

Във видеото, заснето в къщата на Рубенс в Антверпен, морална полиция не позволява на хората с профили във Фейсбук да гледат произведенията с голи тела, защото социалната мрежа не допуска това.

Според Агенцията по туризма на Фландрия и изкуството и социалните мрежи трябва да свързват хората, а не да ги разделят. Агенцията припомня, че фламандските майстори привличат всяка години стотици хиляди туристи в музеите на Брюксел, Брюж, Гент и Антверпен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов живот за свободната библиотека Рапана във Варна
Нов живот за свободната библиотека "Рапана" във Варна
Дърво падна върху кола, пълна с хора след буря в Бургас
Дърво падна върху кола, пълна с хора след буря в Бургас