НОВИНИ

Между София и Пловдив с влак - само за 1 час от 2023 г.

19 оферти за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Проектът на стойност 1 милиард лева е най-мащабният за този програмен период на оперативна програма "Транспорт". Очаква се след модернизацията на този и още два участъка по линията София - Пловдив пътуването между двата най-големи български града с влак да отнема само... 1 час.

Александър Марков
от Александър Марков
14:22, 06.08.2018 (обновена)
8588
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Модернизацията на жп трасето Елин Пелин-Костенец предвижда да бъдат изградени над 20 километра тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина около 3 км, обявиха от Министерството на транспорта при отварянето на ценовите оферти.

инж. Красимир Папукчийски, ген. директор на НК "Железопътна инфраструктура": Този проект предвижда модернизация на абсолютно всички централизации по гарите. Тоест изграждане на маршрутно-компютърни централизации. Скоростта на движението от София до Пловдив ще бъде 160 км за конвенционални влакове.

Модернизацията на участъка до Костенец предвижда и няколко пешеходни надлеза, за да елеминира опасността за пешеходците.

Докато единият релсов път е изцяло демонтиран, очаква се да бъде поставена подложка и да бъде модернизиран, движението на влаковете по другия не спира. Очаква се след модернизацията влаковете на БДЖ да взимат разстоянието от София до Пловдив за 1 час.

В момента се работи по линията София-Елин Пелин. След модернизацията на всички участъци до Пловдив, ще стане факт и българската скоростна жп магистрала от сръбската до турската граница и Черноморието.

Велик Занчев, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Всеки момент ще стартира и поръчка за нов подвижен състав, който ще бъде съобразен с параметрите на новата инфраструктура.

Освен бързината, обаче, пътуващите с БДЖ очакват и по-добро обслужване.

- Първо, видът на влаковете. Само при нас е в този вид. Хигиената най-вече.

- Бързо е, като има локомотиви и на време дойде влакът. Ако има локомотиви.

Секунди след като влакът за София спря на гара Елин Пелин, стана ясно, че ще има 30-минутен престой. Така 30 минути от обещания един час между София и Пловдив бяха прекарани в изчакване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха престъпна схема за фалшиви шофьорски книжки в Бургас
Разбиха престъпна схема за фалшиви шофьорски книжки в Бургас
​Швейцарските танкове ще пътуват само нощем по размекнатите от жегите пътища
​Швейцарските танкове ще пътуват само нощем по размекнатите от жегите пътища