През месец декември бяха извършени 5 бъбречни трансплантации и 3 чернодробни в рамките на две седмици. Без донор обаче няма трансплантация. В битката за донорство е важна и подкрепата на църквата. Българската православна църква (БПЦ) застава зад донорството, но при определени условия. Проблемите при трансплантациите коментира в сутрешния блок на БНТ проф. Никола Владов - ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.

Във ВМА бяха извършени чернодробните трансплантации - 3 през декември и 7 за цялата година. Пациентите са добре, ние си свършихме работата, подчерта проф. Владов. И благодари на близките на донорите за високохуманния акт да дарят органите на техните близки.

"Българинът има нагласата да дарява, въпросът е да се активизират координаторите по донорство и да се получават органи от повече бази, а не само от две, както сега се случва - Варна и Велико Търново", каза лекарят.

По думите му вече има активизиране в тази посока на институциите, сътрудничат си и с Евротрансплант. Изрази надежда и трансплантирането на бял дроб да се случи и в България, засега то се извършва в чужбина.

Проф. Никола Владов коментира и позицията на БПЦ, като благодари за тази позиция относно донорството и подчерта, че тя в контекста на модерната медицина, което прави чест на хората около българския патриарх.

Проф. Владов: "Смятам, че с тази позиция Българската православна църква се нареди до модерните църкви в Европа, които подкрепят донорството за спасяване на човешки живот."

Лекарят обърна внимание, че БПЦ много правилно повтаря всички тези условия, които са необходими и които и сега се изпълняват.