На 21-ви юни отбелязваме Международния ден на йогата. По инициатива на Индия 175 държави се обединяват около възгледа, че с йога начинът на живот на хората може да се промени към по-добро. В Пловдив събитията продължават и в този час с театрално-танцовото представление „Легенди за любов и чудеса“ в изпълнение на Аджана Раджан и нейната група музиканти. 20 български града се включиха с демонстрация на различни практики.

Пловдив

В деня на лятното слънцестоене йога преподаватели и последователи отправиха своя поздрав към слънцето в Цар Симеоновата градина в Пловдив.

Живко Стоилов – преподавател по йога: "Може да се използва спокойно като антистрес хапче, тъй като сваля стреса. Хора, които са лениви по природа могат да активират тялото и психиката си с тази практика."

На празника 12 асани се изпълняват 108 пъти.

Живко Стоилов – преподавател по йога: "108 е свещено число. Не само в индийската култура. Чисто математически 1+0+8 дава 9 и така може много интересни неща да се открият."
Марияна Стракова – Пловдивски културен институт: "Все едно се потапяш в едно море от знания, океан, който няма край и всеки може да се потопи толкова, колкото той реши, колкото иска."

Преподавателите по йога в Пловдив отбелязват все по-голям интерес към древното учение, защото старите древни традиции има какво да кажат на съвременния човек.