НОВИНИ

Светът отбелязва Деня за безопасен Интернет

Технологични компании, потребители и други организации по света днес отбелязват Деня на безопасния Интернет. Различни кампании призовават гражданите да се грижат по-добре за сигурността си във виртуалното пространство, както и да го направят по-подходящо за деца. Националният център за безопасен Интернет също организира инициатива.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:27, 06.02.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Според експерти децата трябва да се пазят от опасности като сексуален тормоз, а от друга трябва да се научат и как да разпознаят фалшива от истинска информация, затова от днес започва национална кампания, носеща името "Дни на медийната грамотност".

Елена Стаменова - член на Младежкия панел към Националния център за безопасен Интернет:
Дигитална медийна грамотност е не само да не пишем на шльокавица, а да се ориентираме в потока от информация, който получаваме всеки ден.
Важно е да разграничаваме дали една новина е вярна или не, защото това променя нашите убеждения, може да се изложим и по този начин.
Не е добре да подкрепяме фалшивата новина, защото живеем в един свят, в който е добре да се казва истината. Малките деца учат чрез игри и е много лесно, когато им дадеш примери, по този начин да запомнят.

Една от другите инициативи на центъра е обучаването на т.нар. киберскаути. Това са петокласници, които се грижат за сигурността на съученици в Интернет.

Емануил Георгиев - проектен експерт към Националния център за безопасен Интернет:
Програма "Киберскаут" е за обучение, която следва модела "връстници обучават връстници". Ние обучаваме петокласници на основните принципи на безопасност в Интернет. Освен технически аспект, Интернет е и социална среда - място, където ние комуникираме с други хора и това също може да носи рискове. Програмата беше класирана на 9-то място в Европа през декември.
Идеята е, че ние подготвяме тези петокласници, освен да знаят тези неща, самите те да съветват и обучават своите връстници на принципите на безопасност.
Киберксаутът има три основни роли - сам да бъде пример за безопасно поведение в Интернет, да съветва свои връстници в Интернет при проблем и да провежда дейности в група, отбор или отряд, ги наричаме ние, с които да предават знания на повече свои връстници. Днес наградихме тези, които са се справили най-добре с тази трета роля на киберскаута.

Днес беше представено и приложение на Националния център за безопасен Интернет, което е достъпно и за двете основни мобилни операционни системи. Чрез него децата могат да изпращат сигнали, както и да се научат как се създават сигурни пароли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа в САЩ с повече от 100 коли
Верижна катастрофа в САЩ с повече от 100 коли
Във Варна започна кампания за борба с плъховете
Във Варна започна кампания за борба с плъховете