НОВИНИ

Международен екип от лекари прегледа девет от мечките в парка край Белица

През изминалите два дни стоматологът д-р Марк Лузе и ветеринарният лекар д-р Франк Гьориц заедно с международен екип от лекари от Австрия, България и Германия направиха обстоен преглед на девет от настанените в Парка за танцуващи мечки животни. Това съобщиха от фондация "Четири лапи", която заедно с международната организация за защита на животните на френската кинозвезда Бриджит Бардо се грижи за уникалния мечи парк в Рила планина край Белица.

bnt avatar logo
от БТА
15:18, 16.05.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
международен екип лекари прегледа девет мечките парка белица

В събота германските специалисти прегледаха под пълна упойка най-младата мечка в убежището на "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо - Монти, както и спасените от занемарения русенски зоопарк Станди и Бойка, се посочва в съобщението. За двете русенски мечки това е бил първи подобен преглед. В неделя са прегледани Сейда, Мариана, Наташа, Елена, Боби и Стефан. Като цяло състоянието на зъбите на деветте мечки е добро, е констатацията на специалистите. Кучешките зъби на Станди и Монти са имали кариеси, които са запълнени. На Стефан се е наложило да бъде изваден един зъб.
При прегледа с ехограф е открит малък тумор в устаната кухина на Мариана, който е отстранен. При спасената от Сърбия мечка Сейда е констатирано отлепване на лещата на едното око и катаракта на другото. Лекарите са потвърдили и диагнозата за лошото състояние на зрението на втората сръбска мечка - Наташа. Едното й око е било прободено и изтекло още докато е била танцуваща мечка в западната ни съседка, а другото е с напреднала форма на катаракта, информират от "Четири лапи". Поради напредналата възраст на Наташа, операция според медиците би била прекалено рискова.
Паркът за танцуващи мечки бе създаден през 2000 г. с усилията на "Четири лапи" и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната, припомнят стопаните на парка. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в среда, близка до естествената, днес са приютени 26 животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в миграционен център на остров Лесбос
Напрежение в миграционен център на остров Лесбос
Пенсиите ще бъдат увеличени  с 2,6 на сто  от 1 юли
Пенсиите ще бъдат увеличени с 2,6 на сто от 1 юли