НОВИНИ

Международен форум обсъди оперативната ни съвместимост със съюзниците от НАТО

Модернизацията на армията и оперативната ни съвместимост със съюзниците от НАТО беше акцентът на международна конференция, организирана от Българската атлантическа общност. По време на форума бяха обсъдени действията на Алианса за гарантиране сигурността на източния фланг.

Николай Минков
от Николай Минков
16:24, 28.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
международен форум обсъди оперативната съвместимост съюзниците нато

Конфликтите в Сирия и Украйна, и хибридните заплахи срещу държавите от Черноморския регион и Европа, са сред предизвикателства за ЕС и НАТО, стана ясно по време на форума. Все по-често страни от Стария континент са жертви на кибер атаки. Като пример президентът Росен Плевнелиев посочи хакерската атака срещу България по време на изборите през 2015 г.

Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017: Тази атака не беше само срещу българските институции. Тази атака беше по същество срещу българската демокрация, защото тя беше насочена срещу референдума. В крайна сметка стигнахме до извода, че Първи отдел на руското военно разузнаване и с много голяма вероятност групата "Фенси беър" е отговорна за кибератака срещу България.

За да отговори България на новите заплаха, е нужно да се ускори модернизацията на армията и да се увеличат средствата за отбрана, заяви зам.-председателят на парламента Емил Христов.

Емил Христов зам.-председател на Народното събрание: Отделните проекти, купуването на техника на парче, както е правено, или ремонтът на техника на парче не води до там, където ние искаме да бъдем.

Според Емил Христов е необходимо да се купува въоръжение и техника, които да повишават отбранителните способности на България и НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До зимния сезон трябва да приключат ремонтите по Хемус и Тракия
До зимния сезон трябва да приключат ремонтите по "Хемус" и "Тракия"
Фандъкова: Иновативните млади хора са големият капитал на София
Фандъкова: Иновативните млади хора са големият капитал на София