НОВИНИ

Международен иновационен лагер в Габрово

За първи път Габрово е домакин на международен иновационен лагер. Той е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, а организатори освен местната община са още Европейската комисия и Европейският комитет на регионите. Най-младите участниците са под 17 години, а най-възрастният на 60. Един от менторите на лагера е вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:44, 01.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

С два дни разполагат 130 участници от Европа, за да разрешат 3 предизвикателства , крайната цел е да се намери по-добро решение за Европа и за изостаналите общини. Участниците са разделени на осем отбора като всеки има ментор и трябва да реши определени задачи. Например, как да накараме хората да гласуват?

Таня Христова, кмет на Габрово: Мисля, че всяка една идея, която бъде харесана от нас, ще бъде прегърната и мисля, че това е основната цел на това събитие, не просто да организираме една инициатива.
Томислав Дончев, вицепремиер: Не бива да мислим, че иновациите и новите идеи са запазена територия само за политиците, експертите и анализаторите.

Друг проблем, над който ще умуват участниците е как да бъдат привлечени дори изоставащите региони като Северозападна България в развитието на нови технологии и нови идеи.

Марку Маркула, председател на Европейският комитет на регионите: Това е чудесна възможност за нас да научим нещо ново, как може да работим в организиран екип, защото това е целта на иновационния лагер. Първите резултати от предизвикателствата се очакват утре.

Най-добрите идеи ще бъдат изпробвани за шест месеца както в европейски градове, така и в България и включително в Габрово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха от ареста шофьор, убил на място 13-годишно момче край Ловеч
Освободиха от ареста шофьор, убил на място 13-годишно момче край Ловеч
Слаб интерес към папската визита в Грузия
Слаб интерес към папската визита в Грузия