НОВИНИ

Международен семинар по контратероризъм във Варна

Във Варна експерти от 6 държави в продължение на два дни ще обсъждат различни аспекти на борбата с тероризма, координацията между институциите и медицинското подпомагане при случаи на терористичен акт. На международния семинар по контратероризъм, който се провежда за четвърти път, участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 26.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че сред предизвикателствата и рисковете, както в национален, така и в регионален и глобален план, тероризмът заема особено място, защото не признава граници, етноси, култури. По думите ѝ борбата срещу тероризма е всъщност борба за неотменното човешко право на живот и затова се изисква обединение на усилията, на мисленето и сътрудничество. Според доклад на Европол през миналата година са станали 142 терористични атаки в 8 европейски страни.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Нито една страна не е застрахована. Освен това, всички в Европа говорим, че нивата на координация не са добри. Струва ми се, че вече само с координация не можем да очакваме добри резултати. Очевидно връзките ни трябва да се задълбочат.

На семинара Медицинският университет и университетската болница във Варна събраха на едно място лекари и специалисти по антитероризъм, като водещо е участието на дипломати и експерти от Израел.

Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България: Подготвеността има много аспекти, много проявления. Най-важна, разбира се, е превенцията, как тероризмът да бъде предотвратен - чрез образование, чрез развитие. Но важно е също да бъдем подготвени и на практическо ниво. Ето защо този семинар е толкова важен и ценен.

Двата дни на международния семинар включват лекции, практически упражнения и демонстрации, посветени не само на медицинските, а на всички аспекти на тероризма и борбата с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В пловдивското село Брестовица са готови да приемат сирийско семейство
В пловдивското село Брестовица са готови да приемат сирийско семейство
Ваканцията на отличниците в район Студентски започна
"Ваканцията на отличниците" в район "Студентски" започна