НОВИНИ

Международен турнир по скоростно редене на кубче на Рубик

Организатор на турнира е Българската куб асоциация. Репортерът на „Денят започва“ Боряна Черганова ни срещна с шампионите на България, които държат най-доброто време по редене на кубче на Рубик и ни припомни историята на вълшебния куб.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
10:18, 23.01.2018
Чете се за: 00:25 мин.
Още

Годината е 1974, мястото е Унгария. Професорът по архитектура Ерньо Рубик, тогава 30-годишен, решава да изобрети Магически куб, който след години се превръща в най-завладяващия пъзел в света. На самия Рубик му отнема месец, за да реши пъзела, който създава. Първият прототип на куба е изграден от дървени кубчета, които се придържат с ластици. През 80-та година получава наименованието кубче на Рубик, а през 1982-а вече се провежда и първото състезание по бързо редене. Участниците са едва 19 души, а кубчето е подредено за завидните за тогава 22, 95 секунди от американец.

В България кубът прави дебют през 80-е години, когато в почти всяко семейство се появява играчката. Следват състезания за подреждане а формулите, по които се подрежда кубът се превръщат в най-търсената информация за любителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 години затвор за бившия директор на разузнаването Кирчо Киров
15 години затвор за бившия директор на разузнаването Кирчо Киров
Верижна катастрофа на АМ „Хемус“
Верижна катастрофа на АМ „Хемус“