НОВИНИ

Международна конференция в Париж за израелско-палестинските мирни преговори

Дипломати от 70 страни се събраха в Париж на конференция за подновяване на преките израелско-палестински мирни преговори и в подкрепа на решение на конфликта чрез създаване на две държави. Срещата се тълкува и като послание в тази насока към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Палестинците привестваха форума, израелският премиер Нетаняху обаче го определи като безполезен и насочен срещу Израел.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:58, 15.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Международната конференция в Париж се проведе на фона на опасения, че новата американска администрация на Тръмп ще изостри обстановката в Близкия изток като приеме израелската заселническа политика в окупираните територии и премести посолството на Вашингтон от Тел Авив в Ерусалим. И Израел и палестинците виждат в свещения град бъдещата си столица. Преговорите между тях са блокирани от близо две години.

На форума нямаше хора от екипа на Тръмп, държавният секретар Джон Кери сдава поста след дни. Френската дипломация определи евентуалното преместване на американското посолство в Ерусалим като провокация и намекна, че всеки трябва да следва уроците на историята за процес, който е в ход от години.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Законно и необходимо е международната общност да обмисли сериозно най-добрия начин за постигане на решение за две държави. Искам отново да изтъкна, че то е единствено възможното за мира и сигурността.

Израел и палестинците бяха поканени да чуят заключенията на конференцията, но не и да участват в нея. И двете страни отсъстваха от форума. Израелският премиер отклони поканата на фона на напрежение с международната общност след резолюцията на ООН от миналия месец, осъждаща изграждането на израелски селища в окупираните територии. Срещата е скалъпена зад гърба на Израел за да наложи условия срещу националните интереси на страната, заяви Нетаняху. Той намекна и за смяната на властта във Вашингтон.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: Тази конференция е едно от последните издихания на вчерашния свят. Утрешният ден ще изглежда различно и той е много близо.

Палестинската страна поиска незабавни действия след конференцията. По призив на френски еврейски организации около хиляда души демонстрираха срещу срещата пред израелското посолство в Париж. Според участниците тя легитимира палестинския терор. Те поискаха признаване на Израел като еврейска държава и на Ерусалим като нейна единна и неделима столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ооо, Варна...!
Ооо, Варна...!
Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб Реина в Истанбул
Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб "Реина" в Истанбул