Математици от 48 държави мерят сили в най-голямата международна олимпиада по математика за студенти. Домакин е Американският университет в България. Участниците тази година са над 400 души изпратени да представят страните си в математическото предизвиактелство.

Благоевград

Докато в Бразилия кипи усилена подготовка за летните олимпийски игри, олимпийският отбор по математика от Рио де Жанейро пристигна в Благоевград, за да представи страната си на най-голямата международна олимпиада по математика за студенти.

Рафаел – Бразилия: "Това е сбъдване на една мечта, защото ние представяме нашата страна пред света."
Тяго – Бразилия: "Останалите състезатели са много добри, аз съм за първи път тук, но имам приятели, които са идвали предни години и са ми казвали, че е много трудно и да вземеш първата награда е много много трудно."

Състезанието ще се проведе в два кръга, като задачите се определят непосредствено преди започване на олимпиадата, за да няма риск от изтичане на информация.

"С какво ще предизвикате участниците?"
Радосвета Милчева – АУБГ: "С математически проблеми, те индивидуално и по отбори ще се състезават в продължение на два дена."

Докато журито решава кои отбори са се справили най-добре на състезанието, студентите ще посетят Рилския манастир и Мелник, за опознавателна обиколка на България.