НОВИНИ

Международна подкрепа за украинския режисьор Олег Сенцов

Над сто световни кинотворци призоваха за освобождаване на украинския режисьор Олег Сенцов, който на 14 май започна гладна стачка в руски затвор. Състоянието му се влошава и трябва да се действа бързо, се казва в апела, публикуван във френския вестник "Льо Монд". Сред подписите под него са тези на режисьорите Жан-Люк Годар, Кен Лоуч, Коста-Гаврас и на френския министър на културата Франсоаз Нисен.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:54, 13.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Олег Сенцов излежава 20-годишна присъда в изправителната колония "Бяла мечка" в град Лабитнанги, зад Полярния кръг. Според негови близки, след близо три месеца гладуване състоянието му е крайно влошено. Майка му отправи молба за помилване до президента на Русия Владимир Путин, но не получи отговор.

Украинският кинорежисьор беше арестуван през 2014 г. в град Симферопол, скорослед анексирането на Крим от Русия. Руски съд го призна за виновен за организиране на терористична група в процес, който "Амнести Интърнешънъл" нарече сталинистки.

Сенцов отрича обвиненията. Той започна гладната стачка с искане за освобождаване на украинците с политически присъди от руските затвори.

Кинотворецът има международна подкрепа от гилдията и от правозащитни организации. В критичните за него моменти ЕС поиска от Русия да му осигури "подходящи медицински грижи".

В разговор по телефона в петък френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да бъде намерено спешно хуманитарно решение за украинския кинодеец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на високо равнище за сътрудничеството ни с американския военен флот
Среща на високо равнище за сътрудничеството ни с американския военен флот
Граждани на протест с искане за незабавно освобождаване на Десислава Иванчева
Граждани на протест с искане за незабавно освобождаване на Десислава Иванчева