НОВИНИ

Международната коалиция ще продължи военните действия срещу терористите

Международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава", оглавявана от САЩ, ще продължи военните си действия срещу терористите "на всички фронтове". Това заяви американският президент Барак Обама в публикувано днес интервю за италианския вестник "Република" по повод днешното посещение на премиера Матео Ренци във Вашингтон.

международната коалиция продължи военните действия терористите
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 18.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
"Освен обекти на ИД, коалицията ще продължи да ликвидира лидери и командири на терористите, ще нанася удари по добивната им инфраструктура, ще затваря каналите за финансиране на тероризма", каза Обама.

ИД вече изгуби над половината си земи в Ирак и продължава да губи територии в Сирия и в Либия. Терористите минаха в отбрана, коалицията - в настъпление, констатира президентът на САЩ. В същото време Обама призна, че терористична заплаха все още съществува в Близкия изток, Северна АФрика, САЩ и Европа, като призова за по-активно сътрудничество в действията срещу нея.

"Най-трудно е да се издирят самотни терористи или малки терористични клетки, които планират убийства на невинни", предупреди той.

Президентът на САЩ изтъкна благородната роля на Италия в спасяването и приемането на мигранти, като посочи, че мигрантският проблем трябва да се решава с общи усилия.

"Точно затова НАТО склони да подкрепя морските операции на ЕС в Средиземноморието и точно затова САЩ смятат за крайно важно споразумението на ЕС с Турция за миграцията", обясни Обама.

Той съобщи, че в близките 12 месеца САЩ смятат да приемат 110 000 бежанци.

Обама нарече ЕС "най-сполучливия политически и икономически проект от най-ново време". Президентът на САЩ отправи призив за "по-честна търговия" и мерки, целящи "да не се допуска нездрав капитализъм"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима български учители се включват в The Global Teacher Prize 2017
Трима български учители се включват в The Global Teacher Prize 2017
Промените в Изборния кодекс няма да бъдат обсъждани днес
Промените в Изборния кодекс няма да бъдат обсъждани днес