Повече от 100 любители на гребането - участници в международната туристическа регата по река Дунав, акостираха днес при Русе. В 61-вото му издание се включват над 40 чужденци, а 20 от тях ще преминат целия участък от Инголщат в Германия до делтата на реката при Черно море.

Русе

75 дни продължава регатата по Дунав, а Русе е един от градовете, в които тя спира за кратка еднодневна почивка. До момента участниците са изминали с каяците си над 2000 километра по вода. Не всички обаче плават по трасето от Инголщат до делтата на Дунав. Йоханес Дитмарх се включва за поредна година в регатата и е тръгнал от Австрия. Казва, че пътуването е приятно и тази година условията са били добри.

Йоханес Дитмарх
„Тази година времето дотук беше чудесно. Имаше само 3 часа, в които валя дъжд. Мисля, че около 4-5 дни имахме проблеми с вятъра, който беше много силен, духаше от към гърба ни по течението на Дунав.”

Някои от участниците за пръв път се качват на каяк. Валентин Великов е сред тях.

Валентин Великов
„Далеч от автомобилите. На чист въздух. Шумно е в Дунав, хората се веселят и се чува на километри.”

С причудливи плавателни съдове изненадват тази година някои от участниците от България. На брега в Русе се очаква да акостират два от тях.

Йонко Кожухаров – ръководител на Международната туристическа регата в България
„Трабант, който е монтиран върху основа на водно колело.”

Тази година най-възрастният участник в международната туристическа регата по Дунав е 85-годишна австрийка, а най-младият - 13-годишно момче от България. След кратка почивка всички любители на водните приключения ще отплават с каяците си към Тутракан.