НОВИНИ

Международни експерти: България да преговаря за по-евтин газ

Природният газ ще поскъпне с близо 2% от октомври. Това предвижда проект на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е поскъпването на алтернативните горива. Не се очаква промяната в цената на газа да окаже влияние върху цените на парното и топлата вода. В София в момента са международни експерти по енергийната сигурност, според които пред България има две възможности за поевтиняване на синьото гориво.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:31, 21.09.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Страната ни все още зависи от един единствен източник на природен газ, което пречи за развитието на пазара и поевтиняването на синьото гориво. Тезата развиха експерти на кръгла маса, организирана от Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Михаил Крутихин, анализатор:
Смятам, че е дошъл краят на скъпия газ. В Европа например, през последните няколко месеца синьото гориво се продава за 120 долара за 1000 кубични метра. Това е много евтино. Аз вярвам, че през следващите пет години и дори повече, цената ще остане много ниска. Наблюдаваме излишък на предлагането на газ, особено за страните, които произвеждат втечнено гориво.

Крутихин препоръча София да се опита да договори по-ниска цена на газа от Русия, както и да завърши бързо новата си газова връзка с Гърция, откъдето ще дойде и другия газ. Той коментира и намерението ни да създадем газов хъб.

Някои съседи на България не приемат добре идеята за газовия хъб и също така смятам, че за да имате хъб, вие се нуждаете от по-добре развита транспортна мрежа, от повече потребители и от повече участници на пазара. Само тогава ще може да говорите за хъб.

Според анализатора Ендерс Уимбуш много неща в енергетиката, включително цените в Черноморския регион и Азия могат да се обяснят със ситуацията в Русия.

Ендерс Уимбуш, анализатор от Оксфорд:
Един от важните въпроси, който трябва да бъде разбран е, че Русия е в упадък. Това е важно и по отношение на енергийната сигурност. Русия става все по-слаба и по-слаба като влияние в Азия във всяко властово отношение. Ако разберем това, може да си обясним защо нещата се случват именно така.

За последен път България успя да договори намаление на цената на газа през 2012 г. като договорът ще действа до 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не е ясно за кого е предназначено взривното устройство, открито в ж.к Люлин
Не е ясно за кого е предназначено взривното устройство, открито в ж.к Люлин
Повече катастрофи във Варненска област
Повече катастрофи във Варненска област