Шофьори на товарни камиони се надяват условията на труд и възнагражденията им да се подобрят. Очакванията им са свързани с промяната в начина на заплащане на работещите в чужбина, която е провокирана от реформата на френския президент Макрон.

На Граничния пункт „Дунав мост“ българските шофьори, които чакат на опашката, за да излязат от страната не са много. Повече са техните колеги от Турция, Македония и други съседни държави. Докато стоят в колоната всички са отегчени и пресмятат колко часа ще им се наложи да компенсират.

Срещаме се с Eвгени Евгениев-шофьор от Нови пазар. Той е един от малкото, които открито се осмеляват да говорят за заплати и осигуровки.

Eвгени Евгениев: Заплатата ми е добра. По принцип Франция в момента плащат 9,60 евро на час – за изработен час на шофьорите. Тука в България има фирми, които плащат, но удържат от командировките. Аз бях в една такава, но не искам да коментирам тази фирма. Общо взето, ако го направят ще бъде много добре за нас.

Евгени смята, че постепенно в Западна Европа са променили изискванията към техния труд и са въвели мерки, които ги доближават до чуждестранните шофьори.

Eвгени Евгениев: Нагоре по Европа го направиха това нещо-събота и неделя да спим по хотели, а не да бъдем по кабините. В интерес е на европейците.

Евгени казва, че най-неблагодарният момент от техния труд, е чакането на опашките по границата. При някои курсове е отсъства от дома в продължение на 10-11 дни, а при по-далечните дестинации-по две седмици.