НОВИНИ

Международни шофьори на товарни камиони искат по-добри заплати и условия на труд

Шофьори на товарни камиони се надяват условията на труд и възнагражденията им да се подобрят. Очакванията им са свързани с промяната в начина на заплащане на работещите в чужбина, която е провокирана от реформата на френския президент Макрон.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
19:32, 05.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

На Граничния пункт „Дунав мост“ българските шофьори, които чакат на опашката, за да излязат от страната не са много. Повече са техните колеги от Турция, Македония и други съседни държави. Докато стоят в колоната всички са отегчени и пресмятат колко часа ще им се наложи да компенсират.

Срещаме се с Eвгени Евгениев-шофьор от Нови пазар. Той е един от малкото, които открито се осмеляват да говорят за заплати и осигуровки.

Eвгени Евгениев: Заплатата ми е добра. По принцип Франция в момента плащат 9,60 евро на час – за изработен час на шофьорите. Тука в България има фирми, които плащат, но удържат от командировките. Аз бях в една такава, но не искам да коментирам тази фирма. Общо взето, ако го направят ще бъде много добре за нас.

Евгени смята, че постепенно в Западна Европа са променили изискванията към техния труд и са въвели мерки, които ги доближават до чуждестранните шофьори.

Eвгени Евгениев: Нагоре по Европа го направиха това нещо-събота и неделя да спим по хотели, а не да бъдем по кабините. В интерес е на европейците.

Евгени казва, че най-неблагодарният момент от техния труд, е чакането на опашките по границата. При някои курсове е отсъства от дома в продължение на 10-11 дни, а при по-далечните дестинации-по две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мними касиери се представят за професонални домоуправители и събират пари в Русе
Мними касиери се представят за професонални домоуправители и събират пари в Русе
Сняг и студ сковаха Русия (СНИМКИ / ВИДЕО)
Сняг и студ сковаха Русия (СНИМКИ / ВИДЕО)