Българските власти действаха бързо и ефективно, имаме пълно доверие, че те ще осигурят справедливост за близките на Маринова, пише председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер в Туитър. Разследващите органи в България свършиха много добра работа и страната показа, че е надежден партньор в Европейския съюз. Това каза специално за БНТ Манфред Вебер. Той се надява в следващите дни да се чуе с Бойко Борисов, за да изгладят недоразуменията, свързани с изявленията на премиера, че може да преосмисли подкрепата си за Вебер като водещ кандидат на Европейската народна партия на следващите евроизбори.

Манфред Вебер каза, че напълно споделя разочарованието на българския премиер по повод прибързаните европейски реакции за убийството на Виктория Маринова. Според него обаче Европа е много чувствителна, когато става дума за престъпления срещу журналисти и даде за пример убийствата на журналисти в Малта и Словакия. В случая с България Вебер похвали бързите действия за властите.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Преди всичко трябва да вярваме на разследващите органи. А сега имаме първите резултати от разследването - това е много тежко престъпление, но вече е имаме първите анализи, които показват, че полицията и разследващите органи са си свършили много добре работата.

По повод думите на Борисов, че би преосмислил подкрепата си за Вебер като водещ кандидат на Европейската народна партия на следващите евроизбори, самият Вебер коментира, че се надява недоразуменията да бъдат изгладени.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Имам много приятели в семейството на ГЕРБ. Ако е имало някакви недоразумения през последните дни, те ще бъдат изяснени през следващите дни. Аз ще се опитвам лично да говоря с Борисов по темата. Но неща още веднъж да кажа пълна подкрепя и поздравления за постигнатото. България може да се гордее.

Освен германеца Вебер, своята кандидатура за водещ кандидат на Европейската народна партия издигна и бившият финландски премиер Александър Стуб. Партия ГЕРБ обаче беше сред първите, които категорично подкрепи Манфред Вебер за позицията.

И председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от други държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също поздрави българските власти за залавянето на заподозрения Северин Красимиров. Той отбелязва, че подбудите на извършителя не са били свързани с работата на жертвата.

Вижте цялото интервю с Манфред Вебер, излъчено в Сутрешния блок на БНТ