В Ямбол започна Международният маскараден фестивал „Кукерландия", който се провежда за 17 път. До края на седмицата градът ще бъде огласен от звъна на хиляди маскирани, които ще гонят злото и ще пресъздават традициите на маскарадните игри от всички краища на страната. Във фестивала участват и групи от Молдова, Русия, Румъния, Турция, Македония и Сърбия. Организатори на „Кукерландия" са общините Ямбол и Тунджа.

Ямбол

Карнавално шествие на кукери и маскирани постави началото на Международния маскараден фестивал. Стотици малки и големи кукери огласиха града с хлопките си, за да оповестят, че Ямбол отново се превръща в Кукерландия. Най-атрактивната част от шествието бяха гиганските маски, които са символ на фестивала. Те са изработени по модел на стари автентични маски от региона и създават неповторима атмосфера в градския парк, който до края на седмицата ще се превърне в Кукерград.

В Ямболско кукерите играят около Сирни Заговезни, когато си отива зимата и наближава пролетта и затова кукерството показва връзката на земята и човека и обичаят се прави за здраве и плодородие. Кулминацията на фестивала ще бъде състезателното кукерско дефиле в събота и неделя, в което ще участват 64 групи от цялата страна.