НОВИНИ

Съдът в Хага отхвърли претенциите на Китай за Южнокитайско море

Постоянният арбитражен съд в Хага отхвърли претенциите на Китай върху оспорвани територии с Филипините в Южнокитайско море. Решението на съда е от особено значение, защото през акваторията на Морето преминава половината от световния търговски флот.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
21:53, 12.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Южно-китайско море има стратегическо значение за световното мореплаване и сигурността в Далечния изток. По различни изчисления, в района има значителни залежи на петрол и газ, а стоки за над 5 трлн. долара преминават през него всяка година. Продължаващите териториални спорове също са индикатор за начина, по които Китай тепърва ще упражнява ролята си на световна сила.

Всички страни, които граничат с Южнокитайско море имат териториални претенции, които често се припокриват. Китай счита, че има историческо право да контролира 90% от акваторията на Морето. През последните няколко години, Пекин активно укрепва и разширява острови, архипелази и скали, в опит да засили своето влияние. На отвоюваната земя, Китай изгради самолетни писти и радарни станции, които са разположени на хиляди километри навътре в Морето.

В опит да намери решение, Филипините се обърна към Постоянният арбитражен съд в Хага. Пекин предварително обяви, че няма да се съобрази с каквото и да било решение. Днес съдът обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините. Решението още отбелязва, че китайските исторически претенции са необосновани. Определението бе посрещнато с гняв и остри реакции в Китай. Водещи медии обявиха решението за заговор и призоваха за защита на националните интереси на всяка цена. Остава неясно каква ще е реакцията на новоизбрания президент на Филипините, Родриго Дутерте. Независимо от това, наблюдатели очакват, че Китай ще продължи да отстоява своите позиции, дори и с цената на рязко противопоставяне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум - как да сме по-сигурни за спестяванията си
В "Референдум" - как да сме по-сигурни за спестяванията си
​Барак Обама пристигна в Далас за церемонията в памет на убитите полицаи​
​Барак Обама пристигна в Далас за церемонията в памет на убитите полицаи​