50 души от 5 континента от Червения кръст и Червения полумесец се включиха в реално полево обучение за работа при бедствия в село Лозен. Те оценяваха щетите след симулация на силно земетресение и правиха план как да помогнат на пострадалите по най-бързия начин. Целта е да бъдат подготвени специалисти за действие в глобален мащаб в случай на бедствие.

Мощно земетресение и много пострадали, за щастие без жертви, но с много изплашени хора. Екипите на Червения кръст са на мястото, за да помогнат на бедстващите. Спасителите са участвали в много мисии по целия свят. Казват, че тази фиктивна ситуация не се различава по нищо от истинските.

Франциско Малдонадо, Червен кръст - Женева: Тренираме хората по методологията учене чрез действие, така че това е експериментално обучение - поставяни всеки ден в различни ситуации, те се научават как да се справят с проблемите.

Мариана Стоянова, програмен мениджър на бежанско-мигрантската служба на БЧК: Когато в някаква точка по света се случи бедствие, да има подготвени хора и да се отреагира в рамките на от 24 до 48 часа да бъде човекът на мястото на събитието и да действа под напрежение.

Нужни са обаче не само комплексни технически умения.

Ясен Сливенски, ръководител на проекта: Да бъдеш до един пострадал и да го прегърнеш леко и да му кажеш: Това сме ние, тук сме, заедно сме, живи сме. Това е най-ценното!
Майкъл Джоукън, Червен кръст-Австралия: Това обучение е наистина полезно. Интересно е да видиш как хората работят заедно. Хора от много различни националности - от Америка, от Африка, от Азия. Аз идвам от австралийския червен кръст. Вълнуващо е наистина как една такава ситуация може да сплоти хората.

По-късно тренировката продължи с доброволци и служители от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община.