НОВИНИ

Междуучилищният център в Пловдив стои заключен

Бившият междуучилищен център за трудово-политехническо обучение в Пловдив стои под ключ. Основната му сграда беше прехвърлена за ползване от училище „Алеко Константинов“, за да отпадне обучението на две смени в начален курс. Това, обаче, четвърти месец не се случва.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
08:35, 29.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Общинският съвет гласува закриването на центъра през юли 2013 г. заради липса на интерес от страна на училищата да провеждат занимания в базата. В центъра има седем работилници, обаче, нито една от тях не може да се използва, тъй като го няма оборудването.

От общината успокоиха, че оборудването на професионалните кабинети е разпределено между други десет училища. Само занаятчийската камара Кобленц е дарила над половин милион евро през годините.

Стефан Стоянов – заместник-кмет на община Пловдив: "Доколкото знам, не е имало сделки с частни компании, цялото оборудване, към което е имало интерес от страна на училищата и което е било годно, е било прехвърлено на тях".

Сградата е в плачевно състояние и още година няма да може да се използва.

Красимир Ангелов – директор на училище „Алеко Константинов“: "Искаме като за начало тук да влязат поне нашите занимални, полуинтернатните групи и т.н., тук трябва да се направи ремонт. Бюджетът на училището не разрешава в този вид ние да поддържаме тази огромна сграда".
Стефан Стоянов – заместник-кмет на община Пловдив: "Най-наболелият проблем е с покрива, където фондът за аварийни ремонти към община Пловдив ще финансира приоритетно „Алеко Константинов“ и след това ще мислим и за вътрешните ремонти".

За ремонт са необходими общо 400 000 лв.. Докато това се случи, в „Алеко Константинов“ над 600 деца ще продължават да учат на две смени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първолаци правят мартеници в помощ на онкоболни деца
Първолаци правят мартеници в помощ на онкоболни деца
​Има ли светло бъдеще Реформаторският блок?
​Има ли светло бъдеще Реформаторският блок?