Една истинска междузвездна битка.... с бюрокрацията. След години, изкарани в битки с полската държавна администрация, един баща успя да промени името на сина си на Йода. Дали силата наистина е с 8-годишното момченце, разказва Джанан Дурал.

Запознайте се с Игор Йода Стажевски - вече няколко дни той официално се казва така, макар и през целия му живот семейството да го нарича Йода. Да, кръстен е на мъдрия и прочут майстор-джедай.

Войчек Стажевски, баща на Игор Йода: През далечната 79-а година баща ми ме заведе на кино. Гледахме епизод IV от "Междузвездни войни". Спомням си как залата потъна в мрак, а после на екрана се появиха надписите.... все още това е сред най-милите ми спомени.

Войчек - журналист по професия и запален фен на "Междузвездни войни", още при раждането искал синът му да има второ име Йода, но се страхувал от административните пречки. А когато се опитал да го впише така, отначало получава отказ - не можело детето да бъде кръстено на ниско, зелено човече. Но в крайна сметка Варшавската община склонила.

Каражина Клосинска, Полски езиков институт: Йода е много силен и мъдър герой. Защо пък като кръстиш детето си на филмов герой, да не му пожелаваш да наследи неговите качества.


Неотдавна полските власти приеха закон, който задължаваше родителите в Полша да избират имена от конкретен списък. Мярката бързо беше отменена, но да кръстиш детето си с необичайно име, все още е истинско приключение.

Войчек Стажевски, баща на Игор Йода: Когато получих писмото за промяната на името, не можех да повярвам. Надявам се синът ми да се гордее със своето необичайно име, всички да видят колко широкоскроени сме аз и майка му и самият той да бъде такъв.

Колкото до малкия Игор Йода - разбира се, той е запален фен на сагата на Джордж Лукас. Оказа се и че не е единтвеното поляче с име, вдъхновено от "Междузвездни войни" - тази година са родени и две момиченца, кръстени на принцеса Лея.