НОВИНИ

Мигрантите от кораба „Дичоти“ слязоха на сушата, три страни ще ги приютят

Кризата с мигрантите в италианското пристанище Катания изглежда решена. Бежанците получиха разрешение да слязат на сушата след 10 дни престой на кораба „Дичоти“. Една част от тях ще бъдат приютени от католическата църква, друга от - Албания и Ирландия. В знак на протест срещу твърдата политика на правителството спрямо мигрантите, шефът на италианската агенция по лекарствата подаде оставка.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:13, 26.08.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

150-те мигранти, спасени от кораба „Дичоти“ вече са на сушата, след като дни наред официален Рим не ги пускаше да слязат и влезе в остър конфликт с Брюксел. Италианският вътрешен министър и лидер на антимигрантската партия Лига Матео Салвини даде разрешение, но самият той стана обект на разследване във връзка със задържането на бежанците.

Матео Салвини, вътрешен министър на Италия: Преди десет минути ми казаха, че съм разследван за отвличане. Ще бъде трудно да ни спрат,защото те могат да ме разследват, да ме арестуват, но не могат да спрат желанието за промяна на 60 милиона италианци. Елате и ме хванете, аз съм готов, ще ги чакам.
;

За да разпитат Салвини, прокурорите ще трябва да поискат специално разрешение, защото министърът има депутатски имунитет.

Брюксел приветства решението за мигрантите. Комисарят по миграцията Аврамопулос критикува нападките на Италия срещу Евросъюза, обвинен в липса на солидарност. Европа се опитва да ви помогне, който напада Евросъюза „се прострелва в крака“, каза Аварамопулос в интервю за италиански вестник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия (Дортмунд) започна сезона с разгром над Лайпциг
Борусия (Дортмунд) започна сезона с разгром над Лайпциг
Двама души загинаха при силно земетресение в Иран
Двама души загинаха при силно земетресение в Иран