НОВИНИ

Мигрантският наплив към Италия

Трафикът на мигранти между Либия и Италия се засили тази седмица заради топлото време. Това доведе до нови жертви в морето-смята се, че близо 700 души са се удавили, на път към Европа, в последните няколко дни. Италианската брегова охрана откри телата на 45 от тях и спаси стотици бежанци.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:21, 29.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Агенцията за бежанците към ООН разчита на разказите на оцелели в морето мигранти, за да получи представа за загиналите. По този начин се изчислява, че близо 700 бежанци са загинали при различни корабокрушения край бреговете на Либия. Инцидентите са през изминалата седмица. Точният брой и националност на жертвите никога няма да се изяснят. Знае се само, че в сряда от либийското пристанище Сабрата са тръгнали 1 100 души с две рибарски корабчета и надуваема лодка.

Най-малко 1 900 мигранти бяха спасени от италианската брегова охрана, при 16 операции само за един ден. От неправителствени организации, сигнализират за увеличен брой на децата.

Джована ди Бенедето, говорител на организацията "Спаси децата" в Сицилия
"Броят на непълнолетните , които сами тръгват към Европа е по-голям, в сравнение с миналата година.Досега са дошли 6 100 деца, между 14 и 17 години.Все повече обаче, виждаме деца на по девет-десет години, които са пътували сами или са загубили родителите си по време на пътуването.Преди два дни имахме случай с деветмесечно нигерийче и петгодишно момче от Судан".

Полицията в сицилианския град Рагуза арестува, мъж, за когото се смята, че е бил капитан на плавателен съд, отпътувал от Либия. Предполага се, че той е прерязал въжето, с което е теглел друго корабче и го е изоставил в открито море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радан Кънев: Нужен е независим дясноцентристки кандидат за президент
Радан Кънев: Нужен е независим дясноцентристки кандидат за президент
 В Панагюрище закриват Световното първенство по фойерверки
В Панагюрище закриват Световното първенство по фойерверки