Миграционният натиск към българо-турската граница е сведен до минимум благодарение на съвместната работа на двете държави. Това коментира вътрешният министър Валентин Радев, който проведе среща с турския си колега Сюлейман Сойлу в Одрин. Срещата бе в рамките на конференция на тема "Гранична сигурност и сътрудничество".

Сигурността по външните граници е сред водещите приоритети на Българското председателство на Съвета на Европа. Това увери турския си колега министър Валентин Радев.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи на България: Много говорихме за това как се справяме. Аз им казах оценките по време на председателството за опазване на тази най-чувствителна сухопътна граница на ЕС - външната между България и Турция.

От своя страна Сюлейман Сойлу подчерта, че турската държава прави изключително много, за да удържи миграционния натиск и да не позволи стотици хиляди мигранти от Афганистан и Сирия да влязат нелегално в Европа през България.

Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция: Миграцията е една псевдо война, която всява хаос във вътрешните работи на страните от Европа. Тероризмът е навсякъде благодарение на тази миграция. Ние сме една от страните, които имаме основната задача да предпазим света от тази глобална заплаха.

Благодарение на съвместната работа миграционният натиск на граничен пункт "Капитан Андреево" към момента е почти нулев - между 50 и 70 на седмица са опитите за проникване на българска територия. От началото на годината са задържани около 700 души.

Гл. комисар Светлин Кичиков, директор на Гранична полиция: Има засилено присъствие и на турски части по българската граница, но това спокойствие се дължи и на това, че беше изградено изцяло възпрепятстващо съоръжение и бяха възстановени всички системи, които са по самата граница.

България съдейства за успешен диалог между Турция и Европейския съюз, каза още министър Радев. Според него европейските институции трябва да чуват по-подробно, на експертно ниво, какво се случва на Балканите.