НОВИНИ

Миграционният поток към ЕС отслабва от април

Броят на влизащите в Европа нелегални мигранти отслабва от април, след като ЕС сключи споразумението с Турция за спиране на потоците през Егейско море, заяви днес европейската гранична служба Фронтекс. Италия се е превърнала в новата предна линия за бежанците, повечето идващи от Либия.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:50, 12.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
миграционният поток отслабва април

"За първите шест месеца на 2016 г. е имало 360 хиляди нелегални влизания в ЕС, което е повече в сравнение с 2015 г., но потокът отслабва от април", каза Фабрис Леджери в интервю за френското радио "Европа 1".

Леджери каза, че Италия е заела мястото на Гърция като основна входна точка и че повечето мигранти вече тръгват към Европа от Либия. В Италия идват ежедневно около 750 при около 50 в Гърция.

Около 240 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в европейските страни през Средиземно море от началото на 2016 г., заяви днес Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ТАСС.

Над 2900 души са загинали или изчезнали безследно в опит да достигнат Европа.

Най-много мигранти от началото на годината е приела Гърция - 158 938. До бреговете на Италия са стигнали 77 436 бежанци, а до Испания - 1818. В Кипър са пристигнали 28 души.

МОМ заяви, че през тази година мигрантите идват преди всичко от Либия. На второ място е Египет.

Мнозинството от средиземноморските спасителни операции се осъществяват в Сицилийския проток.

Хуманитарна организация заяви днес в Туитър, че е прибрала телата на четирима мигранти и е спасила около 400 оцелели днес от претъпкан дървен плавателен съд в Средиземно море между Италия и Либия, предаде Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът организира 11 приемни в Монтанско
Омбудсманът организира 11 приемни в Монтанско
Направиха най-големия трибагреник за Роженския събор (СНИМКИ)
Направиха най-големия трибагреник за Роженския събор (СНИМКИ)