НОВИНИ

Адвокат Михаил Екимджиев: Експулсирането на Бююк нарушава човешките права

Правозащитникът Михаил Екимджиев коментира пред Медиапул, че според него с експулсирането на Бююк България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС. Той смята, че e нарушена забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание.

адвокат михаил екимджиев експулсирането бююк нарушава човешките права
bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 11.08.2016
Чете се за: 02:39 мин.
У нас
Адвокат Михаил Екимджиев: При експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане.

Той прогнозира, че ще има тежки последици за имиджа на страната ни, която, освен липсата на законност, е демонстрирала и пълна липса на морал.

Адвокат Михаил Екимджиев: Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от "патриоти", се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската Конституция.

Според него правим каквото ни харесва:

Адвокат Михаил Екимджиев: Правителството направи това, което му харесва и му се струва изгодно. Вероятно става дума за някакъв пазарлък с Ердоган, вероятно е имало заплаха нещо да се случи с бежанците. Ние не знаем. Но вижте как постъпи американският президент Барак Обама по искането екстрадицията на Гюлен. Той каза: "Да, съжаляваме за опита за преврат в Турция, съчувстваме и подкрепяме демократично избраното правителство, но ние сме правова държава и не можем да изпълняваме искания, които не са подкрепени от доказателства". При нас стана обратното. Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание.

Според Екимджиев властите ни са действали като организирана престъпна група:

Адвокат Михаил Екимджиев: Действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група, която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането.


;

Движение "Обществен натиск" в открито писмо изрази несъгласие с действията на властите и отправи упреци, че се унищожава правовия ред в България:

Движение "Обществен натиск" неведнъж изразява нарастващата си тревога от все по-шокиращите нарушения на човешките права в България. Животът, собствеността, свободата и личното достойнство на никого не са гарантирани. Не само външната политика на все по-лишеното ни от легитимност правителство, но и отношението му към основни постулати на демократичния и правов ред са нетърпими и будят единствено отвращение.

Обсъждането на т. нар. „антитерористичен” законопроект, който по същество е антиграждански, е само една от проявите на това цинично отношение. Пропускането на бягството на убиеца Фарук Бекташ от т. нар. „органи на реда” също е рецидив на непрофесионализъм и на липса на интерес към защитата на живота и сигурността на българските граждани.

Сега обаче Министерството на вътрешните работи е извършило нещо по-страшно. Неустановени служители на Министерството са извели от България г-н Абдулла Бююк и са го предали на турските власти. Това е престъпление. Фактически това е убийство.

Авторитарният режим на Реджеп Тайип Ердоган се превърна в открита диктатура. В съседна Турция бяха уволнени и затворени без обвинения буквално хиляди интелектуалци и държавни служители. По време на последния митинг в Истанбул за пореден път стана дума за възстановяване на смъртното наказание. От протестите в Гези през 2013 е добре известно, че турската полиция си служи със сексуално насилие като „дисциплинираща” мярка срещу задържани граждани. По време на последните събития в Анкара и Истанбул на записи се видя как цивилни привърженици на властта буквално линчуват хора на улицата; последваха и записи с погроми над книжарници. Изобщо не е тайна какво представлява турското правосъдие. Да бъде предаден човек на такива власти и в такъв момент е съучастие в убийство.

България е страна в Европейския Съюз и отхвърля смъртното наказание (грозящо г-н Бююк в Турция). Предаването на г-н Бююк нарушава членове 27, 29 и 56 от Конституцията на нашата Република, отнасящи се до правото на убежище и до запазването на личността от унижения. Нарушени са и първите три члена и от действащия български Закон за чужденците, изискващи при подобно предаване да има представители на националния омбудсман и международни наблюдатели. Прекрачен е член 33 от Женевската конвенция, предвиждаща защитата на бежанци и политически бегълци. Действията на МВР нарушават също така европейската Конвенция за защита правата на човека и членове 18, 19 и 47 от европейската Харта на основните права, отнасящи се до непредаване на човек, застрашен от смъртна присъда и унижения и гарантиращи право на защита на място. Тоест МВР безпардонно нарушава и българското, и международното законодателство, по което България е страна.

Вижте пълния текст на писмото ТУК.

"Протестна мрежа" също отправи критики към действията на страната ни спрямо бизнесмена Бююк:

Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерлоо“ в Лондон доживяхме и есктрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции.



;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 задържани имигранти през последните дни в София
Над 30 задържани имигранти през последните дни в София
Панчо Пасков - българската изненада във фехтовката на Олимпиадата в Рио
Панчо Пасков - българската изненада във фехтовката на Олимпиадата в Рио