НОВИНИ

Михаил Миков: Курсът е един - предсрочни парламентарни избори

Курсът е един - предсрочни парламентарни избори, на които нашата алтернатива трябва да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в политическия си доклад на заседанието на 49-ия Конгрес на партията.

bnt avatar logo
от БТА
16:43, 07.05.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
михаил миков курсът един предсрочни парламентарни избори

"Време за това е дошло, а нашата алтернатива става все по-ясна", посочи той. Миков отбеляза, че БСП трябва да продължи да се утвърждава като център, около който се консолидират левите и демократични сили в България. БСП трябва да продължи да се утвърждава като опозиционна алтернатива на управляващата десница, заяви той.

Михаил Миков посочи, че днес БСП трябва да даде ясна заявка за управлението на страната, като продължи да печели доверие, не отстъпва от принципите си и от политическите си позиции.

Лидерът на БСП отбеляза, че трябва да се спрат вътрешнопартийните боричкания и неполитическите зависимости и социалистите трябва да излязат по-единни от конгреса. Той посочи, че президентските избори ще покажат в каква степен доверието към партията се връща.

Миков посочи, че БСП трябва да подходи с огромна отговорност към издигането на кандидатпрезидентска двойка и да не допуска подобни важни теми да се натрапват от външни фактори.

Днес на България повече от всякога е нужен президент родолюбец и патриот, глава на нацията, който гарантира нейната независимост, пази Конституцията и приема социалната държава като абсолютен императив, смята той.

Противопоставяме се на подхода България да е покорен изпълнител на чужди решения без да държим сметка за нашия интерес, заяви лидерът на БСП. Социалистите настояват за отмяна на санкциите срещу Русия, приемане на България в Шенген, спиране на приема на бежанци без необходимата европейска солидарност. Недопустимо е примирението, с което правителството прие споразумението между ЕС и Турция, без да защитим нашите интереси, заяви Миков.

Според него България трябва да възстанови мястото си на стабилизиращ фактор на Балканите, на основен източник на мир и разбирателство.

Има спешна нужда от друг обществен ред - наред с дясното има нужда от ляво, каза Миков. Според него БСП не е изгубила идейния си характер и ще има влияние и след прехода, но само ако запази този характер. Няма ново ляво, грешно е да се търси такова, каза Миков.

"Недопустимо е да се правят политически съюзи, заради участие в управлението на всяка цена", заяви още той.

По повод надпреварата за лидерския пост в БСП Миков коментира, че кампанията преди конгреса е показала, че тези, които погребват БСП, нямат никакви основания. Когато ми дадохте доверие за председател, не очаквах чак толкова, че можем да се събудим от летаргията, коментира той. Миков благодари на тези, които са го подкрепяли през тези две години начело на БСП.

Десетина от 28-те кандидати за председател на БСП, сред които президентът на ПЕС Сергей Станишев и председателят на Софийската организация Калоян Паргов, са си направили отвод, съобщиха делегати на конгреса. Очаква се в надпреварата да останат шест-седем кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов определя ветото на президента като национално предателство
Валери Симеонов определя ветото на президента като национално предателство
Щайнмайер предупреди за опасността от завръщане на национализма в Европа
Щайнмайер предупреди за опасността от завръщане на национализма в Европа