НОВИНИ

Михаил Околийски: Целият свят взима решителни мерки срещу коронавируса

В Китай се действа много дисциплинирано и професионално по отношение на коронавируса, идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата. Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ доц. Михаил Околийски - управляващ офиса на Световната здравна организация в България.

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 24.02.2020
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Желанието да се помогне адекватно на Италия накара Световната здравна организация да изпрати най-добрия регионален екип, за да работи заедно с местните власти. Има някои неизвестни, кой е например "нулевият пациент", от който е започнало усложнението на обстановката в Италия.

Михаил Околийски: Драстичните мерки за сигурност в Италия не са по препоръки на СЗО, италианците се опитват да подходят рационално, без паника. Не мога да кажа дали мерките са прекалени, нямаме мандат за това, всяка една страна е суверенна и сама взима решения.

По думите на Околийски Световната здравна организация не препоръчва носенето на маски от здрави пациенти, защото създават измамно усещане за сигурност. Те могат да са полезни за хора, които са болни, за да не разпространяват заразата.

Коронавирусът има много кратък живот извън човека (до минути), абсурдно е да се мисли, че е "внесен" от стока или предмет. Хора, които нямат симптоми, е възможно също да са преносители на коронавируса, което е притеснително, каза още Михаил Околийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Изцяло обновен е мемориалът на Делчевия род в Благоевград
​Изцяло обновен е мемориалът на Делчевия род в Благоевград
Транспортна блокада на Канарските острови заради пясъчната буря
Транспортна блокада на Канарските острови заради пясъчната буря