НОВИНИ

Михай Тудосе: Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници

Ние сме много важни за Европейския съюз и особено от факта, че в рамките на 6 месеца ще поемем председателството на Съвета на ЕС, трябва да продължим по кохезионната политика и общата земеделска политика без да пренебрегваме общата европейска сигурност. Това заяви по време на съвместната пресконференция с премиера Борисов, неговият румънски колега Михай Тудосе. По думите му Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници. Сътрудничеството по отношение на реда може да ни служи за модел и мисля, че максимум до една година ще бъдем в Шенгенското пространство, каза още Тудосе.

bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 03.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Потвърждавам думите на премиера Борисов, че се намираме във важен етап, заяви премиерът на Румъния Михай Тудосе.

"Много говорихме за свързаността за инфраструктурата, но не като самоцел. Железопътната линия, или магистралата, или моста да бъдат средствата, посредством които двете държави ще бъдат конкурентни в Европа, за да могат да предоставят инвестиционни възможности и очевидно да предоставим по-добър живот за нашите граждани", каза румънският премиер.

Той призова този тип срещи да не бъдат събитие само по себе си, а да бъдат нещо нормално, да се срещат ежемесечно на равнище министър-председатели.

"Намираме се на една река разстояние", каза Тудосе.

Той се надява междуминистерските комитети, които бяха създадени днес и министрите да поддържат тесни взаимоотношения, да работят прагматично от гледна точна на графика на въвеждане на мерките, за да не "изгубим още 20 години, през които бяхме в периферията на Европа и гледахме центъра, а забравяхме да поглеждаме съседите си".

Тудосе заяви, че следващата среща ще се състои другия месец в Румъния.

На въпрос за влизането на България и Румъния в Шенген и увеличаващият се брой мигранти по границите, Тудосе заяви:

"Що се отнася за Шенген - България и Румъния са осъдени някакси да бъдат заедно - това не е лошо. Чрез България и Румъния дойдоха стотици, хиляди в Европейкия съюз. Не знам дали имаме проблем със сигурността на границите. Бих казал обратното - Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници. Ако през двете страни са преминали няколко хиляди души, повече от милион са преминали през други европейски граници. И днес беше подписано споразумение и сътрудничеството по отношение на реда може да ни служи за модел и мисля, че максимум до една година ще бъдем в Шенгенското пространство".
;

Вижте цялата пресконференция ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според данни на КНСБ българските земеделци са най-бедни на Балканите
Според данни на КНСБ българските земеделци са най-бедни на Балканите
Борисов: С Румъния ще работим за хидроенергийна инфраструктура
Борисов: С Румъния ще работим за хидроенергийна инфраструктура