Японско шествие по повод японските дни на културата се провеждат в столицата. По повод празника на японските бойни изкуства ще бъде представен Микоши. Какво представлява Микоши и какво можете да видите на празника на японските бойни изкуства, вижте в прякото включване на Стефан Попов.

По повод 110-та годишнина от съюза между София и Токио, както и в чест на юбилейния празник на японските бойни изкуства, в столицата се провежда фестивал на японските бойни изкуства и култура. В негова чест за пръв път идва Микоши, който е създаден преди 50 години в чест на божеството на бойните изкуства в Япония.

Даниела Кънева, журналист: Микоши за пръв път идва, това е една каляска, в която е божеството на бойния дух и бойните изкуства, което е от храма Касуга в Йокохама.

Микоши ще се носи от около 20 души. Божеството е част от шинтоизма, а каляската е символ на фестивалите в чест на японските бойни изкуства. Микоши е връзката между божественото и земното, казва още Даниела Кънева.

Боян Жеков, организатор: Това е най-масовото мероприятие от всички 4, които правим през годината. Освен суши ще има и други японски ястия.

Според организаторите японските празници се харесват от българите, защото все повече от тях се увличат към източната култура.